Spara 75 miljoner liter vatten

Ny rensing av avløpsvann sparer 75 millioner liter drikkevann per år

Renseverket får hjelp av Ystad-selskapet Anolytech til å rense avløpsvannet for mikroorganismer. Det gjør at avløpsvannet kan gjenbrukes og at man sparer 75 millioner liter drikkevann hvert år. – For oss er ordren verdt nesten en million kroner, men den gir oss først og fremst innpass på et nytt marked, sier Stefan Fischlein, Anolytech.

 

Det ombygde renseverket Sjöhög ble tatt i bruk i 2016. Nå tilføres det ytterligere et rensetrinn som renser gråvann for mikroorganismer til teknisk vann.

 

– Det betyr at man ikke lenger slipper ut renset avløpsvann med mikroorganismer i havet, men også at avløpsvannet kan gjenbrukes. Teknisk vann kan brukes til prosesser i renseverket, til å spyle gater eller vanne blomster og andre vekster, sier Stefan Fischlein, grunnlegger og eier av Anolytech sammen med Cristian Sterning. I dag bruker man drikkevann til dette. Investeringen i enda et rensetrinn i renseverket betyr derfor at man kan spare 75 millioner liter drikkevann i året.

 

Det nye rensetrinnet bygger på en velkjent og utprøvd metode med hypoklorsyre. – Den utvinnes ved hjelp av elektrisitet fra vanlig salt. Å rense med hypoklorsyre er sikrere og mer effektivt enn med klor. Hypoklorsyre er ufarlig og forekommer naturlig i magesekken. Utvinningen gir heller ingen restprodukter, sier Stefan Fischlein.

 

Fordi fremstillingen av hypoklorsyre kan gjøres på selve renseverket, kreves det ingen transport av farlige stoffer.

Sitat i samme skrifttype som ingress

«Miljøgevinstene er store og gir oss mulighet til å ta store skritt mot miljømålene som er nedfelt i Agenda 2030.»

 

Så langt har Anolytech primært rettet seg inn mot landbruket og renset drikkevann for dyrene. – Da pandemien brøt ut, lagde vi håndsprit som vi delte ut. Da fikk betydelig mange flere opp øynene for oss og vår teknologi, sier Stefan Fischlein. Ikke minst har eiendomsforvaltere innsett at de kan bruke teknologien til å desinfisere dusjer mot legionella.

 

Rensetrinnet på renseverket i Ystad blir ytterligere et område der Anolytech ser vekstmuligheter. – Renseverket i Ystad blir en viktig referanse for oss. Det finnes ytterligere 1300 renseverk i Sverige.

 

I juni skal teknologien komme på plass i Sjöhög for å være i full drift i august. Først da er man på renseverket klare til å kommentere investeringen. Ordreverdien for Anolytech er på 997 000 kroner.

Cecilia Billgren

Cecilia.billgren@ystadsallehanda.se

Artikkel fra Ystad Allehanda 220311

Dela inlägget

Add Your Heading Text Here